Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010



Από τις πρώτες εν Ελλάδι εμφανίσεις του ο βραχύσωμος μέσος έχει δείξει τις ηγετικές τάσεις του, την ικανότητά του στις ασίστ αλλά και στο να κρατά την μπάλα ανάμεσα σε αντιπάλους 

Πάστα μπαλαδόρου ο Ιμπαγάσα


ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ στο Μπουένος Αϊρες και μεγαλωμένος ποδοσφαιρικά στην Ισπανία, ο Αριέλ Ιμπαγάσα μοιάζει με το τέλειο «ποδοσφαιρικό πακέτο». Με τεράστια καριέρα (12 χρόνια στην Πριμέρα Ντιβισιόν), παραστάσεις από υψηλό ποδοσφαιρικό
επίπεδο και με έντονη προσωπικότητα, αποκτήθηκε για τα επόμενα δύο χρόνια από τον Ολυμπιακό για να «δώσει ζωή» στη μεσαία γραμμή των Ερυθρολεύκων. Ωστόσο, ο Αργεντινός είναι 34 ετών και αυτό στην Ελλάδα είναι πρόβλημα. Και αν δεν είναι πρόβλημα, είναι αφορμή συζήτησης. Το γνωρίζει και ο
ίδιος, που πρόσφατα δήλωσε: «Λογικό είναι να μιλήσουν για την ηλικία μου, είναι ένα θέμα... Αλλά εγώ αισθάνομαι καλά». Και αν δει κανείς τα στατιστικά της καριέρας του θα διαπιστώσει ότι όταν αισθάνεται καλά, μπορεί να παίζει ακατάπαυστα. Το έκανε πάντοτε στην καριέρα του και ευελπιστεί να το κάνει και στην
Ελλάδα. Οπως και να έχει, ο «Εl Canio» είναι ο τελευταίος των Αργεντινών στον Ολυμπιακό. Ο Κρίστιαν Λεντέσμα και ο Λουτσιάνο Γκαλέτι έχουν αποχωρήσει και ο Ιμπαγάσα έμεινε ο τελευταίος εκπρόσωπος μιας ποδοσφαιρικής... ράτσας που πάντοτε έκανεγκελ στην ερυθρόλευκη κερκίδα!
Με την προσθήκη του Αριελ Ιμπαγάσα στο ερυθρόλευκο ρόστερ για τα επόμενα δύο χρόνια, ο Ολυμπιακός βάζει στο παιχνίδι του στοιχεία που του έλειπαν τα τελευταία χρόνια. Και συγκεκριμένα αφότου ο συμπατριώτης του αργεντινού μέσου Φερνάντο Μπελούτσι (ο τελευταίος επιτελικός μέσος της πειραϊκής ομάδας) πουλήθηκε αντί 5 εκατ. ευρώ στην Πόρτο τον Ιούλιο του 2003.

Ο «Εl Canio» (προσωνύμιο που, όπως εξηγεί ο ίδιος ο Ιμπαγάσα, του κόλλησαν όταν ως πιτσιρικάς περνούσε τους αντιπάλους του με ντρίμπλες κάτω από τα πόδια) είναι ένας κλασικός οργανωτής που μπορεί να απλώσει το παιχνίδι της ομάδας του. Βραχύσωμος, με ύψος μόλις 1,66 μ., θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη τεχνίτης με ελλιπή σωματικά προσόντα που «προσπέρασε» το άθλημα. Οι επιδόσεις του όμως στα γήπεδα άλλα λένε...

Γνωστός για τις ασίστ, αλλά και την ικανότητά του να κρατά μπάλα ανάμεσα σε αντιπάλους, ξαναβάζει έπειτα από καιρό στο παιχνίδι του Ολυμπιακού τις καλές στημένες φάσεις.

Οχι τόσο τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ, αλλά τις κοντινές σέντρες έξω από την περιοχή και από τα κόρνερ. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη του ερυθρόλευκη ασίστ στο πρωτάθλημα καταγράφηκε την περασμένη αγωνιστική στο ματς με την Κέρκυρα όταν βρήκε το κεφάλι του Ούλοφ Μέλμπεργκ από κόρνερ.

Στις πρώτες εμφανίσεις του (σε φιλικά και επίσημα ματς) με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Ιμπαγάσα έχει δείξει τις ηγετικές τάσεις του. Ζητάει συνεχώς μπάλα, κινείται καλά χωρίς αυτήν και δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει παρατηρήσεις στους συμπαίκτες του, παρ΄ ότι νεοφερμένος στην ομάδα.

Σοβαρός καιμετρημένος
Στη σύντομη συναναστροφή τους με τον Ιμπαγάσα, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρό και μετρημένο ποδοσφαιριστή. Είναι ξεχωριστή οντότητα στον μικρόκοσμο της ομάδας και φαίνεται και από τον τρόπο που κατευθύνει τους συμπαίκτες του στα παιχνίδια...

Αν θα έπρεπε να συγκριθεί με κάποιον από τους παλαιότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας ως προς τον χαρακτήρα του, αυτός θα ήταν μάλλον ο Ριβάλντο. Ο βραζιλιάνος σουπερστάρ ήταν υποδειγματικός επαγγελματίας, μετρημένος στα λόγια του και όχι ο τύπος που θα έσπαγε πλάκα με όλους. Κάτι τέτοιο, αν και ακόμη είναι νωρίς και ενδεχομένως να είναι λίγο «μαζεμένος», μοιάζει να είναι και ο 34χρονος Αργεντινός που είναι παντρεμένος και έχει ένα αγοράκι επτά χρόνων και ένα κοριτσάκι τεσσάρων.

Εντονη προσωπικότητα και σο βαρός τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις με τους συμπαίκτες του και το επιτελείο της ομάδας όσο και στο θέμα προπόνησης. Αλλωστε χωρίς αυτό το μικρό και τόσο σημαντικό στοιχείο, δεν θα μπορούσε να έχει πίσω του τόσο γεμάτη καριέρα, σε υψηλό επίπεδο. « Αν θυμάστε, ο Γκαλέτι αν έτρωγε και καμιά κλωτσιά εκτός έδρας, μπορεί και να... μασούσε. Αυτός είναι... κανονικός Αργεντινός » αναφέρουν χαρακτηριστικά στον Ρέντη!

Κολλητός του «Λούτσι»
Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στον Ολυμπιακό ο Ιμπαγάσα, υπήρχαν πρόσωπα-κλειδιά που του έκαναν την προσαρμογή πολύ πιο εύκολη... Με πρώτο και καλύτερο τον Λουτσιάνο Γκαλέτι, με τον οποίο έχουν κοινό ατζέντη και γνωρίζονται πολύ καλά. Υπήρξαν για δύο χρόνια συμπαίκτες στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Δεν είναι ο μοναδικός γνωστός του στο νέο ξεκίνημά του, μετά τη δωδεκαετή παραμονή στην Ισπανία. Γνωρίζει ασφαλώς τον κ. Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά και τον Νταβίντ Φουστέρ από την περσινή θητεία τους στη Βιγιαρεάλ, καθώς και τον Αλμπερτ Ριέρα. Με τον 28χρονο ισπανό ακραίο αριστερό χαφ, αγωνίστηκαν μαζί στη Μαγιόρκα και μάλιστα τη σεζόν 2003 κατέκτησαν το μοναδικό Κόπα Ντελ Ρέι της νησιωτικής ομάδας.

Ο Ρονάλντο και ο Canio
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προπονητή του Αρη κ. Εκτορ Ραούλ Κούπερ για τα προσόντα του Ιμπαγάσα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη μαδριλένικη εφημερίδα «Αs» ο αργεντινός τεχνικός κλήθηκε να ξεχωρίσει τους κορυφαίους από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που έχει συνεργαστεί. Ο ένας ήταν ο 34χρονος μέσος του Ολυμπιακού από την κοινή τους θητεία στη Μαγιόρκα! Μαζί με ποιον; Με τον εκ των κορυφαίων επιθετικών όλων των εποχών, τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, αφού με τον ποδοσφαιριστή-φαινόμενο βρέθηκαν μαζί στην Ιντερ. Αλλωστε με τον Ιμπαγάσα στη Μαγιόρκα ο προπονητής του Αρη έφτασε το 1999 ως τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου ηττήθηκε από τη Λάτσιο στο «Βίλα Παρκ» με 2-1.

« Ο άλλος είναι ο Canio...» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούπερ εξηγώντας: « Διαθέτει εκπληκτική νοημοσύνη. Είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο. Ενα ταλέντο που μπορεί και κάνει τους συμπαίκτες του να μοιάζουν ακόμη καλύτεροι και δίνει νόημα στο παιχνίδι της ομάδας του. Τώρα τον έχω κοντά μου, αγωνίζεται στον Ολυμπιακό ».

ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
Μιλώντας για ορισμένα πράγματα από τη ζωή του και το νέο για τον ίδιο περιβάλλον, ο Ιμπαγάσα λέει τη γνώμη του για ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, για την Αθήνα και τους κινδύνους της, αλλά και για τον Παναθηναϊκό...

Για την προσαρμογή του: « Είμαι λίγο καιρό, αλλά έχω προσαρμοστεί απόλυτα. Ολοι με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή ».

Για τις μεταγραφές: « Είναι δύσκολο να κάνεις αμέσως ομάδα με νέους παίκτες, αλλά σε κάθε παιχνίδι θα είμαστε καλύτεροι ».

Για τους νεαρούς του Ολυμπιακού: « Αισθάνομαι σε καλή κατάσταση και όποτε μπορώ θα μεταφέρω στα νέα παιδιά τις εμπειρίες μου ».

Για τον Ριέρα: « Πρόκειται για παίκτη υψηλού επιπέδου, εννοείται ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί ».

Για το γκολ κατά του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ: « Μακάρι να πετύχω πάλι γκολ στον Παναθηναϊκό, αλλά η δουλειά μου είναι να πασάρω και όχι να σκοράρω ».

Για την Αθήνα: « Ξέρω ότι η Αθήνα είναι μεγάλη πόλη και έχει κινδύνους, αλλά μην ξεχνάτε ότι έμενα δύο χρόνια στη Μαδρίτη ».

Για τον Φετφατζίδη: « Είναι ο καλύτερος από τους μικρούς του Ολυμπιακού. Είναι ο δικός σας Μέσι, εξαιρετικός ποδοσφαιριστής που κάνει τη διαφορά. Είναι μεγάλη ελπίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρέπει να κληθεί και στην εθνική σας ομάδα. Να ξέρετε ότι ο “Φέτφα” μέσα στο γήπεδο ακούει και μαθαίνει συνεχώς ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου